Halál a csillagokban

A halál tabu. A halál érthetetlen, befogadhatatlan és elkerülhetetlen.
Az ember egyik legosibb vágya a halál feletti gyozelem, mert a halált nem tekinti az élet részének. Bele kíván szólni a “nagy körforgásba”, lassítani a forgató kerekét, Istent játszani… “Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijének +(Köki Terminál könyvesbolt)”, a Gócpont szerzojének, Stephen Paul Thomasnak legújabb könyvében olyan történeteket olvashatunk a talán nem is olyan távoli jövobol, amelyben a foszereplok különbözo utakat keresnek és járnak be azért, hogy saját életüket (vagy másokét) meghosszabbítsák. Egyesek számára a lélek, mint a testet is túlélo entitás, a jövoben az élet magától értetodo része lesz, miközben mások ugyanúgy halnak meg, mint korábban már annyian: betegségben, áldozatokként, megöregedve vagy életüket adva másokért. A túlélésért, a hatalomért, a pénzért és az élet meghosszabbításáért folyó nagy küzdelemben gyakran az emberiségnek is fizetnie kell: felsejlik a kollektív halál képe is.
A Gócpont konspirációs sci-fi regény kolonizációs korszakában játszódó, a szerzo grafikáival illusztrált történetek természetesen az életrol szólnak. Válaszokat keresnek az elöregedett test gyógyítására, kicserélésére, a lélek hallhatatlanságára, és ezeken keresztül arra: legyozhetové válik-e az emberiség egyik legnagyobb “ellensége”? Kell-e, szükséges-e a fizikai való már-már értelmetlennek tuno meghosszabbítása? Hiszen ahogy a csillagok elmúlnak, kihunynak, úgy múlik el testünk is, visszatérve az univerzum anyagához…
Legyozheto tehát a halál? A válasz jelenleg az emberiség jelentos része szerint: igen. Csak kérni kell…

Wágner Gábor

“…nem szeretne háromszáz évig élni. Az maga lenne a büntetés…” (A reanimátor)
Stephen Paul Thomas idén megjelent elso könyve, a Gócpont címu regény több száz oldalon át feszegetett az egész emberiséget érinto, fontos és súlyos problémákat. Második könyve, a Halál a csillagokban hasonló mélységekbe invitálja az olvasót, ám ezúttal a szerzo nem egyetlen hosszabb, hanem 11 rövidebb történetbe ágyazta mondanivalóját, melyek mindegyike a Gócpont által felfestett jövoben játszódik.
A Halál a csillagokban novelláskötet, melynek írásai bár más-más történeteket mesélnek el más-más szereplokkel, ám a kötet végére érve mégis koherens egésszé állnak össze. Mint egy kirakós játék darabjai, pontosan úgy következnek, egymást továbbgondolva, kiegészítve az egyes novellák. A fo téma ezúttal az élet, a halál és a lélek mibenlétének mindenkit érdeklo és mindenkire egyaránt érvényes alapkérdései.
Miért élünk? Meddig? Mi van rá befolyással? Belenyúlhatunk-e a megmásíthatatlanba, változtathatunk-e a kegyetlen végzeten? Damoklész kardja vajon tényleg ott lebeg mindenki felett? Ha felülírhatjuk a mindenkire kimért sorsot, annak vajon mi az ára? Egyáltalán végzet-e a végességünk és valóban kegyetlen? Mi a jobb: örökké élni, több száz évig vagy csak addig, mint mindenki más? Isteni elrendelés a születéstol halálig tartó fizikai lét vagy a természet szigorú törvénye?
Stephen Paul Thomas élvezetesen, izgalmasan és változatosan mesél, és villant fel nem egyszer talányos válaszokat. Kapunk tole krimit, kalandtörténetet, bírósági tárgyalást, hol tudományosabb, hol fantasztikusabb írást. Olvasmányos, azonnal magába szippantó kötet a Halál a csillagokban, de a lényeg persze nem ez. Hanem hogy mi végre van, hol és mi az a lélek, s vajon életben marad-e a test elkerülhetetlen halála után?
A választ mindenki megtalálja majd a könyvben, sot mindenki meg is fogalmazza majd magának – gondolkodásmódja, vérmérséklete, értékítélete és hite alapján.

Articity Kiadó  – 2242 Ft (25%) + postaköltség

Libri Online – 2 841 Ft (5%) online, 2 542 Ft ( 5+ 10 %) – Törzsvásárlóként elérheto ár + postaköltség

Bookline – 2 542 Ft + postaköltség

Alexandra – 2 542 Ft Megtakarítás: 15 % + postaköltség

A Halál a csillagokban címu novelláskötet ajánló videója profi eszközökkel készült. A forgatáson egy táncmuvész barát hasába varázsolta bele a szerzo az animált napot (ami a SOHO muhold alapján készült “skin”-t kapott). Jó móka volt, és látványos lett. Az effektek az Adobe Aftereffect segítségével készültek.

A novelláskötet 2014 áprilisában jelent meg az író saját fordításában. A munkában amerikai szerkesztoje segített, amellyel hat hónap alatt végeztek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *